Tel: +90 0216 576 64 10

  

DUYURU & HABERLER

İnşaat sektörü çalıştıracak adam bulamıyor

  • 24 Eylül 2015 Perşembe

ürkiyeli işçilerin çeşitli sebeplerden ötürü KKTC’den ayrılması inşaat sektörünü zora soktu. Tunalı İnşaat yetkilisi Zuhal Tunalı, eleman bulunmamasının nedeninin devletin programsızlığı olduğunu savunarak, “İşçi bulamıyoruz, işlerimizi yürütemiyoruz. Çalışanların çoğu Türkiye’ye gitti. Bunun nedeni giriş-çıkışlardaki işlemlerin uzatılması ve İhtiyat Sandığı haklarının ellerinden alınmasıdır. Benim 15 işçim vardı, şimdi 6 tane kaldı” dedi.

KKTC’de çalışan Türkiyeli işçilerin sayısında son yıllarda büyük azalma oldu. Son iki yıl içinde KKTC’de çalışan 50 bini aşkın TC vatandaşının Türkiye’ye dönüş yapması özellikle inşaat sektöründe sıkıntılara yol açtı. 

TC vatandaşı çalışanların sayısında 2008’den itibaren gözle görülür düşüş yaşandığı görülürken, üçüncü ülke vatandaşı çalışanların sayısı ise 2014’te yüzde 18 artarak, 5 bin 753’e ulaştı.

2008’de 2 bin 650 olan üçüncü ülke vatandaşı çalışan sayısı, 2014’te 5 bin 753’e çıktı.

Vasıflı işçilerin yerini üçüncü ülke vatandaşları alırken, inşaat firması sahipleri, işçi bulamamaktan ve üçüncü ülkelerden gelen işçilerin yarattığı sıkıntılardan yakındı. 

Haberal Kıbrıslı gazetesine konuşan Tunalı inşaat yetkilisi Zuhal Tunalı, KKTC’de eleman bulunmamasının nedeninin devletin programsızlığı olduğunu savundu.

Ülkede ara eleman sıkıntısı olduğuna dikkat çeken Tunalı, “Ara eleman yetiştirme konusunda devletin başarısının sıfır olduğunu düşünüyorum. Çalıştıracak insan bulamıyoruz” dedi. 

“Sigortalama konusunda ciddi sıkıntılar var”

Sigortalama konusunda da ciddi sıkıntılar olduğunu ifade eden Tunalı şöyle konuştu: 

“Mesela benim yanımda çalışan sıvacıyı sigortalattım diyelim… Bu kişi eğer bir hata yaparsa, bir suç işlerse, otomatik olarak biz de onun suç ortağı olarak kabul ediliyoruz. Daha önce böyle sorunlar yaşamıştık.

“15 işçim vardı, 6 tane kaldı”

 İşçi bulamıyoruz, işlerimizi yürütemiyoruz. Çalışanların çoğu Türkiye’ye gitti. Bunun nedeni giriş-çıkışlardaki işlemlerin uzatılması ve İhtiyat Sandığı haklarının ellerinden alınmasıdır. Benim 15 işçim vardı, şimdi 6 tane kaldı. Biz de zorunlu olarak yabancı işçi çalıştırıyoruz. Mesela Bangladeşli…”

“Yabancı işçilerde başka sorunlar çıkıyor”

Yabancı işçi çalıştırmanın bazı sorunları beraberinde getirdiğini belirten Tunalı sözlerini şöyle tamamladı: 

“Yabancı işçi çalıştırılmasında da sorunlar var. Ek külfet ve lisan sorunu yaşanıyor. Elemanların Türkiye’ye gitmesinden dolayı verilecek hizmetlerin azaldığını belirtmek isterim. Taşeronluk yapan işçilerin sigortalanmasında onların örgütlenmesinden dolayı sıkıntı yaşıyoruz. İşçi olup başka bir yerde müteahhit olarak çalışanların devlet tarafından tespit edilmesi lazım. KKTC’de ticaret zor…


Mail List

Lütfen a?a?ydaki formu doldurarak mail listimize üye olunuz.

Mail adresleri sadece Akademik Yn?aat datasynda tutulacak, Payla?ylmayacaktyr.

Twitter
İLETİşİM
  • Adres 1: İçerenköy Mah. Karaman Çiftlik Yolu. Özlü Apt. No: 42 Daire: 7 Ataşehir / İSTANBUL
  • Tel: +90 0216 576 64 10 
  • Email: info@traficlineturkiye.com
  • Pazartesi - Cuma: 9:00 am - 10:00 pm
    Cumartesi - Pazar: Kapalı
İletiŞim Formu

© 2014. «TraficLine». Her hakkı saklıdır.